2 дни стълпотворение на певци, музиканти, танцьори и борци в парк “Лаyта”

Второто издание на народния събор в Пловдив очаква над 50 000 посетители.

Хиляди изпълнители идват в парк “Лаута” за второто издание на народния събор, който ще се проведе в събота и неделя (13-14 май).
Над 2500 участници ще пеят, свирят и танцуват на двете сцени. Десетки скари ще димят по алеите, за да направят празника още по-пълен. Откриването е в 10 часа. 11-годишният Илия Гушмашки ще извиси глас. Той е една от атракциите. “Разбира се, че ще пея. С народна музика се занимавам от 4-годишен”, каза юнакът, пременен в носия. “Очакваме второто издание на събора да надмине по посещаемост миналогодишното, на което дойдоха над 50 000 души. Направили сме организация и се надявам двата почивни дни да бъдат запомнени от хората”, каза кметът на район “Тракия” Костадин Димитров. По думите му на самия събор ще има училища за народни инструменти и танци, а също и борби. Над 100 състава от читалища ще се включат. Програмата на сцените е плътно заета от 10 до 20 часа във всеки от двата дни. Събитието ще се предава онлайн и ще може да се гледа във всички точки на света, обясни Димитров. Той увери, че “времето ще е с нас”. Синоптиците дали гаранции, че няма да вали.
В първата вечер ансамбъл “Родопа” ще озвучи “Лаута” със 101 каба гайди. През двата дни занаятчии ще демонстрират уменията. Желаещите да свирят на гайда, тъпан, гъдулка и кавал можели да се пробват. “Който успее да извади звук от кавала, ще получи тениска”, каза организаторът Димитър Михов.
Участниците в борбите ще се състезават в три категории. Първата награда е 200 лева, втората – 100, а третата – 50.
“Народният събор в “Тракия” е част от културния календар на Пловдив. Този проект показва какво значи “Заедно”. На “Лаута” се срещат професионални ансамбли със състави от читалищата”, каза зам.-кметът по културата Амелия Гешева. Кулминацията е в неделя от 19 часа, когато ансамбъл “Тракия” ще ознаменува финала на двудневните тържества.

www.24chasa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *